Vot Romania este doar una dintre soluțiile proiectate și construite pro bono de voluntarii Code for Romania. Trimite „PUTEM” prin SMS la 8864 pentru a dona 4 euro lunar și ne poți ajuta să digitalizăm România construind sute de alte soluții la fel de utile. Detalii pe code4.ro/putem

Vot Romania
Pe data de 6 decembrie 2020 au loc alegerile parlamentare din România. Cetățenii români cu drept de vot vor putea să își aleagă reprezentanții în Parlamentul României, pentru Senat și Camera Deputaților. În cel mai scurt timp, aici veți găsi toate informațiile necesare pentru a vă putea exercita dreptul la vot în această rundă electorală. Înainte de a merge la vot, consultă regulile și recomandările de conduită sanitară în vigoare pentru alegeri. Dacă locuiești în străinătate, află ce ai de făcut pe Vot Diaspora.

Despre proiect

Vot România este o platformă care simplifică pe înțelesul cetățenilor ghidul electoral al alegerilor locale, care vor avea loc la finalul lunii septembrie 2020. Vot România este cel de-al patrulea proiect pe care Code for Romania îl realizează pentru a facilita accesul cetățenilor la informație și a ajuta la o mai mare transparență a procesului electoral

Accesând votromania.ro toți cetățenii vor putea să verifice, alături de documentele și procedurile necesare pentru a vota și care este secția la care sunt arondați în funcție de statutul fiecăruia. Website-ul va fi disponibil cu informații actualizate la fiecare nouă rundă electorală. Conținutul prezent pe platforma Vot România este realizat în parteneriat cu experții electorali ai Observatorului Electoral.

Vot România face parte din ecosistemul electoral dezvoltat de voluntarii Code for Romania, fiind cea de-a patra aplicație dedicată procesului electoral din țara noastră. Monitorizare Vot este aplicația web și mobilă dedicată observatorilor electorali independenți - prima aplicație de monitorizare electorală din România, fiind și cea mai utilizată de acest tip la nivel global. Lansată în 2016 aceasta a fost folosită la toate rundele electorale din ultimii patru ani și a fost preluată inclusiv în Polonia, în 2018, în cadrul primelor alegeri monitorizate independent în statul polonez. A doua aplicație din ecosistem este Vot Diaspora, o aplicație web destinată românilor de peste hotare pentru a le oferi sprijin pe durata alegerilor pentru a descoperi unde pot vota și de ce documente au nevoie sau ce proceduri trebuie să parcurgă pentru a vota. La alegerile Europarlamentare din 2019, aplicația a fost utilizată de 25% din totalul alegătorilor din diaspora, iar la ultima rundă a alegerilor prezidențiale, 185.000 alegători s-au informat prin votdiaspora.ro. A treia soluție este Rezultate Vot, website lansat în 2019 cu ocazia alegerilor europarlamentare - o platformă care arată în timp real prezența la vot și rezultatele alegerilor. Din anul 2020 platforma va cuprinde și întregul istoric electoral post-decembrist și alte funcționalități în premieră pentru România, fiind nu doar locul unde vor putea fi aflate cel mai rapid și ușor rezultatele alegerilor, ci și un bun instrument de analiză comparativă a datelor.

Toate aplicațiile din ecosistemul dedicat alegerilor sunt dezvoltate pro bono de către voluntarii Code for Romania în cadrul Civic Labs, unul dintre programele prin care asociația proiectează soluții de tehnologie civică pentru probleme din șase domenii-cheie pentru societatea românească - educație, sănătate, mediu, grupuri vulnerabile, transparență și implicare civică.

Code for Romania este o organizație non-profit care dezvoltă pro bono soluții digitale pentru a rezolva probleme sociale. Înființată în anul 2016, Code for Romania a ajuns în prezent la o comunitate de peste 1700 de voluntari din sectorul IT care au dezvoltat zeci de aplicații web și mobile pentru România, precum cele din ecosistemul Covid-19 știrioficiale.ro, rohelp.ro, redirectioneaza.ro, și altele.


Soluție proiectată în:

Civic Labs

dezvoltată pro bono de:

Code4Romania

în parteneriat cu:

Observator

Informează-ți prietenii

Distribuie aceste informații în social media pentru a ajuta cât mai mulți români să afle unde pot vota la alegerile parlamentare din 2020, de ce documente au nevoie și alte sfaturi utile.

Susține-ne

Vot România este un proiect dezvoltat pro bono de o echipă de voluntari Code for Romania. În fiecare zi, sute dintre prietenii si colegii tăi lucrează pentru a construi instrumente digitale utile pentru a ne face viața mai ușoară și pentru a digitaliza România. Ajută-ne să mergem mai departe.

Donează